Отглеждане на повече от едно свинче

Морските свинчета са социални животни, а не единаци като хамстерите например. В природата те живеят на групи. Затова всички дългогодишни стопани на морски свинчета съветват да не отглеждате само по едно, тъй като то няма да се чувства добре само. Ако решите да вземете другарче на вашето свинче, има някои стъпки, които трябва да изпълните, за да гарантирате доброто съжителство между двете.

1. Задължително изберете свинче от същия пол. Най-добре е то да бъде по-малко на възраст от вашето. От Guinea Lynx съветват, че най-удачната комбинация е едно по-възрастно свинче с по-малко (няколко месечно например). Това е така поради факта, че свинчетата продължително време изясняват своите взаимоотношения и определят йерархията си, т.е. кое свинче ще бъде доминиращо при съвместното съжителство. При събирането на по-голямо с по-малко, по-възрастното веднага ще започне да се налага и по-бързо и безпроблемно ще се стигне до това да изяснят „кой е шефът“. Възможно е да съберете и две по-големи свинчета, но ако и двете са доминантни, по-трудно ще изградят тази йерархия, защото всяко ще се опитва да доминира. Това важи както за мъжки, така и за женски морски свинчета. Противно на очакванията на повечето хора, две мъжки морски свинчета могат също да живеят заедно, макар че при тях по-често има риск да не могат да се разберат помежду си и да се бият, при което трябва да бъдат разделени. Въпреки всичко, винаги има вероятност две свинчета просто да не се харесат и да не могат да живеят заедно.

2. Карантина. При взимането на ново свинче, трябва преди да го съберете със старото задължително да направите карантина поне 2 седмици, за препоръчване дори 3. Това означава, че новото свинче трябва да живее в отделна клетка през този период. Защо е така? Защото много често в зоомагазините продават болни свинчета и ако попаднете на такова, другото ви свинче също може да се зарази. Дори на пръв поглед свинчето да изглежда здраво, много често след няколко дни-седмици може да се проявят симптоми – например да има инфекция на горните дихателни пътища и др. Внимателно оглеждайте свинчето, което сте избрали да купите – как му е козината, дали липсва козина, дали има пърхут, ранички по кожата, как са очите му- ясни или има изтечения от тях, каква поза е заело в клетката и други подобни неща. Дори то да не е сериозно болно, може да има паразити – най-често краста или въшки, които също са заразни за други свинчета. За да си спестите евентуални проблеми е най-добре да направите карантината.

ЗАПОЗНАНСТВО:

След изтичането на карантината, първата стъпка е да запознаете двете свинчета на НЕУТРАЛНО МЯСТО. Никога не пускайте новото свинче директно в клетката при старото! Изберете някое безопасно място, например на пода на банята, в кухнята, спалнята и т.н… където е спокойно и няма много места, на които могат да се скрият. За това „запознаване“ ще ви трябва още един човек. Всеки държи едното свинче и едновременно ги слагате там, където сте избрали. Важно е да ги сложите едновременно, а не първо едното и после другото, защото едното веднага оставя миризмата си. След като ги пуснете – стоите и наблюдавате как се държат. Оставете ги сами да се намерят. През първите 15 минути, свинчетата най-вероятно ще обикалят и ще душат мястото и чак след това ще започнат да се опознават. Всяко запознанство минава през прояви на доминантно поведение. Лекото захапване е нормално такава проява. Ако обаче има кръв и едното свинче нарани сериозно другото, трябва незабавно да ги разделите!

Нормално и безопасно доминантно поведение:

 • Гонене
 • Душене на дупетата
 • Леко тракане със зъби
 • Мърморене и въртене на дупето наляво надясно
 • Побутване на дупето с муцуни
 • Влачене на дупето (така оставят миризмата си)
 • Побутване с нос

Сигнали за вероятно нападение, когато борбата за надмощие започва да става по-сериозна – това поведение може да изглежда сериозно, но не разделяйте все още свинчетата. Наблюдавайте ги много внимателно. Едното свинче по принцип трябва да отстъпи и няма да се стигне до бой:

 • Тракане със зъби, но по-продължително и по-силно – това е знак за агресия, предупреждение
 • Леки захапвания – предупредителен знак
 • Показване на зъбите

Същински бой:

 • Силно захапване – това вече не е предупредителен знак, а намерение за сериозна атака
 • Свинчетата започват силно и яростно да тракат със зъби, мърморят и местят дупетата си наляво-надясно. Това е ясен сигнал за предстоящо нападение. Разделете ги  преди да са се сбили.
 • Свинчетата се издигат на задни крака, лице в лице едно срещу друго – сигнал за сериозно нападение. Разделете ги незабавно!
 • Същинска битка – свинчетата стават буквално на кълбо. Разделете незабавно, но внимавайте да не бъдете ухапани. Хвърлете кърпа отгоре им и така хванете едното.

Ако запознанството завърши с бой, разделете свинчетата всяко в клетката си и след няколко дни опитайте да ги съберете отново на ново неутрално място. От cavyspirit.com съветват ако и това не проработи и свинчетата продължават да се бият, да ги изкъпете заедно. По този начин те ще се почувстват по-близки от съвместно изпитания страх от водата и ще се търсят едно друго за подкрепа.

Ако още при първото запознанство всичко премине както трябва, може да съберете свинчетата в една клетка. За тази цел обаче клетката, в която ще живеят трябва да е много добре изчистена, с нова постеля и без остатъчни миризми на някое от свинчетата. Изперете добре легълцата, кърпите, измийте купичките за храна и поилките. Сложете отново едновременно свинчетата в клетката. Наблюдавайте ги как се държат. През първите дни, дори седмици със сигурност ще продължи борбата за надмощие и някое от двете ще стане доминиращото, а другото ще отстъпи. Много е важно да имате голяма клетка ако ще гледате повече от 1 свинче, тъй като липсата на достатъчно пространство може да се окаже повод за неразбирателство и битки, дори свинчетата като цяло да се харесват едно друго.

Ако свинчетата ви се бият непрекъснато до рани и кръв е най-добре да ги разделите, защото могат сериозно да си навредят. Очевидно, няма да могат да живеят заедно. Като цяло обаче морските свинчета са много по-щасливи и се чувстват много по-добре в компанията на себеподобни.

Използвана информация от сайта Cavy Spirit

Блог в WordPress.com.