Претъпкване на ануса при мъжки морски свинчета

По-възрастните мъжки морски свинчета могат да развият подобен проблем. Мускулите им са отслабени и те не могат вече сами да изхвърлят изпражненията навън.

Два вида изпражнения:

Изпражненията при морските свинчета биват 2 вида. Едните са обикновени изпражнения, а другите се наричат цекотрофи. Цекотрофите не са просто обикновени изпражнения, произвеждат се от цекума (сляпото черво) и в тях се съдържат изключително важни и жизнено необходими витамини (главно витамини от групата Б), както и хранителни вещества. Поради тази причина при морските свинчета, също както при зайците е налице копрофагия (ядене на собствените изпражнения). Тези цекотрофи са много полезни за храносмилането и чрез тях се набавят вещества, които по друг начин свинчето не може да усвои. Цекотрофите са по-светли, по-малки и по-меки от обикновените изпражнения. Заедно с другите фекалии, те излизат от ректума на свинчето. Излизайки от него, попадат в едно място, наречено паринеална торбичка, а по-големите и по-твърди изпражнения се избутват навън и падат. Със сигурност сте виждали как много често свинчето ви се навежда и сякаш вади нещо измежду краката си – именно тогава то изважда цекотрофи от паринеалната торбичка и ги яде. Тази торбичка представлява около 95 % от областта на целия анус.

И обикновените фекалии, и цекотрофите могат да се заклещят в нея и тогава се получава анално претъпкване. Този проблем много рядко може да се срещне при женски свинчета, тъй като тяхната паринеална торбичка е много по-малка, същото важи и за млади мъжки свинчета. Ако не се вземат мерки за премахването на тези изпражнения, свинчето бързо ще започне да губи физическата си активност и добро състояние, тъй като няма да може да получава онези изключително необходими вещества, които се съдържат в цекотрофите и по този начин ще се наруши цялостния му храносмилателен процес.

Снимки от Guinea Lynx,използвани с разрешение / Photos from Guinea Lynx, used with permission

Изпразване на изпражненията

Ако при вашето морско свинче се появи този проблем, е необходимо всеки ден да почивствате и изпразвате от фекалии паринеалната торбичка. Това може да стане като обърнете свинчето по корем, разтворите леко с пръсти ануса и с една малка спринцовка (без игла) капнете малко топла вода вътре, за да може да се размекнат изпражненията. След това леко натискате долната част на ануса, за да освободите изпражненията и да излязат. Имайте предвид, че трябва добре да разтворите гънките на ануса, за да видите добре паринеалната торбичка, тъй като тя е доста дълбока.

Процедурата не е болезнена, а е по-скоро неприятна за свинчето. От друга страна за човека – може да е доста миризлива 🙂 Ако не сте сигурни какво и как да направите, най-добре заведете свинчето на ветеринар.

Редовно почистване

Независимо на каква възраст е вашето мъжко свинче е добре редовно да почиствате паринеалната торбичка, тъй като там се натрупват мръсотии и остатъци – косми, сено, постелята от клетката…Понякога при мъжки свинчета, чиито торбички не са били почиствани, може да се получи анално запушване – едно образувание от остатъци и мазнини се залепя за аналната стена. За премахването му трябва да се използва някакво натурално мазно масло, за да може да се отлепи от аналната стена.

 

 

Авторските права на този материал принадлежат на Lyn Zantow, Всички права запазени.
Вижте http://www.guinealynx.info/copyright.html за повече информация.
Преведено на български език с разрешение на автора на страницата.
Превод: GuineapigsBG
Източник - http://www.guinealynx.info/impaction.html

This article Copyright by Lyn Zantow, All Rights Reserved.
http://www.guinealynx.info/copyright.html
Translated into Bulgarian with the permission of the author.
Translation: GuineapigsBG
Adapted from: http://www.guinealynx.info/impaction.html
Advertisements

Блог в WordPress.com.