Зеленчуци и плодове

 Зеленчуците и плодовете са част от менюто на морските свинчета, но какви да бъдат те, колко често да се дават и кои са плодовете и зеленчуците, които трябва да избягваме?

Зеленчуци:

От Guinea Lynx препоръчват всеки ден да се дава малко количество пресни зеленчуци като например – зелена салата, домат, червени или зелени чушки, парче тиквичка и други. Те са важен източник на витамин Ц и други необходими хранителни вещества.

  • Зеленчуците трябва да са разнообразни, като препоръчват даването на плодове да е в по-малки количества и не всеки ден.
  • Препоръчват се зеленолистните зеленчуци.
  • Не давайте прекалено много моркови – препоръчва се едно малко парченце морков или  1 бейби морков на 2  дни
  • Домат може да давате всеки ден, както и по 1-2 бейби доматчета
  • Тиквички също могат да се дават често
  • Избягвайте /давайте много рядко и в много малки количества/ – зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол, тъй като предизвикват газове, а това е много опасно за свинчетата състояние, което може да доведе дори до смърт. Избягвайте също зелената салата „айсберг“ , тъй като е бедна на хранителни вещества и ако се дава в по-големи количества може да предизвика кашави изпражнения.
  • Не давайте на свинчето картофи /нито сурови, нито варени/ 
  • Магданозът и спанакът са полезни и богати на витамин Ц, но не трябва да се прекалява с количеството им и да се дават всеки ден, защото съдържат голямо количество калций. Може да давате магданоз 2-4 пъти седмично по 1-2 стръка, а спанак 1-2 пъти седмично по 1-2 добре измити и почистени листа. Спанакът е с високо съдържание на оксалати, които имат връзка с образуването на камъни в пикочния мехур.
  • Копър може да давате по 1-2 стръка 1-2 пъти седмично.

Плодове – от тях веднъж на няколко дни може да давате някои от следните видове :

– Малко парче ябълка /без обелката и без семки/. Семките на ябълките са отровни за морските свинчета!

Банан – малко парченце, рядко (веднъж на 1-2 седмици например). Прекомерното даване на банани може да причини на свинчето запек, освен това бананът има високо съдържание на захари.

Боровинки – няколко броя

Малини – няколко броя

Грозде – 1 до 3 зрънца без семките

Портокал – 1 парченце

Ягоди – 1,2 по-малки

Диня – малко парче без кора и без семки

Прясна трева – Прясната трева е много полезна за морските свинчета, но трябва да се дава в малки количества, защото предизвиква газове. Разбира се е недопустимо да берем трева от околоблоковите пространства, където е ужасно мръсно. Потърсете безлюдно и сравнително чисто място извън града или най-добре на село.

Листа от глухарче – Препоръчват даването им 2-4 пъти седмично. Те са полезни и препоръчителни, но имат по-високо съдържание на калций, затова не бива да се прекалява с тях.

Всички зеленчуци и плодове трябва да са в сурово състояние. Не се препоръчва честото даване на плодове, тъй като имат по-голямо съдържание на захари, което може да доведе до затлъстяване и да наруши бактериалния баланс в храносмилателната система.

Източник

Проблемът с нитратите

За съжаление на нашия пазар едва ли има плодове и зеленчуци, които да не са пълни с нитрати и куп други вредни вещества. Препоръчва се да даваме на свинчето ежедневно зелена салата, но именно тя според изследванията има най-високо съдържание на нитрати. Лично аз избягвам да давам зелена салата. Имайте предвид, че свинчето може да се натрови ако поеме храна, в която има твърде много нитрати и не за един такъв случай ще чуете сред стопаните на морски свинчета и други малки животни. Тъй като няма как да знаем в кое какво и колко има или няма, трябва да сме внимателни с количествата. Аз избягвам да давам и прекалено големи и нереално изглеждащи зеленчуци и плодове, които буквално крещят „ГМО“.
Друг вариант е да киснете плодовете или зеленчуците предварително във вода (около 20-30 мин.) преди да ги дадете на свинчето. Чувала съм, че по този начин пада малка част от нитратите.

Таблици с хранителните стойности на зеленчуците и плодовете

ТУК може да видите таблица с хранителните стойности на различни зеленчуци (процент вода, калории, протеини, витамин Ц, калций, фосфор и съотношение калций-фосфор)

ТУК – таблица с хранителни стойности на някои плодове

ТУК може да разгледате друга таблица с по-подробно описание кои плодове и зеленчуци колко често да се дават и защо

Advertisements

Блог в WordPress.com.