Гранулирана храна за морски свинчета

Гранули за морски свинчета

След дълго четене на информация относно най-качествени гранули стигнах до извода,че на нашия пазар такива няма или за да не звучи твърде пресилено подобно изказване –  твърде малко видове храни, които се внасят в България се доближават до това, което трябва. А какво точно трябва е описано не само от хора с богат опит в отлеждането на морски свинчета, но и от ветеринари.

В САЩ морските свинчета ги хранят основно с органични и чисти гранули, които изглеждат по този начин. Без добавки,оцветители, семена, ядки и други подобни.

http://www.oxbowanimalhealth.com/products/animal/detail?object=1582 тук може да видите съдържанието на храната.

Тези, които са чели из чуждестранните сайтове най-вероятно се срещали определенията „timothy based“ и „alfalfa based“.

Според раздела за хранене на guinealynx.com повечето гранулирани храни са „alfalfa based“, но те са подходящи за  подрастващото свинче. Когато то порастне и се развие се препоръчва да се храни с „timothy based“ гранули, тъй като те имат по-малко съдържание на калций. Или на български преведено alfalfa е ЛЮЦЕРНА, а timothy е т.нар. ЛИВАДНА ТИМОТЕЙКА. ТУК може да прочетете повече за тимотейката. Ето как изглежда тя.

У нас обаче не ми е известно да се внасят  гранули на основата на тимотейка, но пък ако се вгледате по-добре в сеното, ще я намерите там.

ПРОБЛЕМЪТ С КАЛЦИЯ

Морските свинчета, също както хората имат нужда от калций, но в  умерени количества, тъй като те усвояват  цели 50 % от калция, който се съдържа в храната им. (Източник)  Основният проблем е, че прекаленото натрупване на калций в организма може да доведе до поява на камъни в пикочния мехур и бъбреците. За това съветват, че процентът на калция в гранулираната храна не трябва да е по-висок от 0,8 % , а храна с 1 %  се счита за  твърде висока на калций. Ако обърнете внимание на таблиците на различните марки храни по зоомагазините ще откриете, че повечето, дори премиум храните са с 1 % калций, някои дори с 1,1 % и освен това почти всички  са с по-малко от 20 % фибри /влакнини/.  1 % калций в храната е подходящ за малки свинчета, но не се препоръчва за вече порастнали. Единствената храна, която открих с 0,80 % калций е (без да правя реклама) e Genesis Extruded Guinea Pig Food , която за съжалналение обаче пък е с 18 % фибри. Храната на нашия пазар с най-голям процент фибри (20 %) е Versele Laga Cavia Complete, която представлява едни хубави дълги гранули без примеси – няма ненужните семки, царевица и т.н… но за съжаление много морски свинчета не искат да я ядат (включително и моите).

Освен на процента на калция, внимание трябва да се обърне и на съотношението ПРОТЕИНИ, МАЗНИНИ, ФИБРИ, ПЕПЕЛ и ВИТАМИНИ в храната.

Ще дам съвсем ориентировъчна информация.

Гранулираната храна на свинчето не трябва да има висок процент мазнини.Около 3,  3,5 % е добро съотношение.

Добре е храната да не съдържа повече от 10 % пепел (колкото по-малко пепел, толкова по-добре).

Процентът на фибри трябва да е възможно най-висок. Над 25 % фибри е идеално , макар че на нашия български „пазар“ не съм срещала  такива храни.

Процентът протеини варира твърде много в различните марки. Може да видите от 14% протеин до 22 % протеин.  Предпочитайте храни с процент протеини между 14 и 18 %.

                                                  ВАЖНО:

  Насипните храни, които продават по зоомагазините /точно онези шарените  за по левче, два   килограма/ не само, че не са подходящи, но и са вредни за морското свинче.

Сами виждате какво  има в тях – слънчогледови семки, фъстъци, сух оцветен хляб, жито, царевица и всякакви други незнайни неща. В тези храни няма почти нищо, което да влиза в нормалното и пълноценно хранене на морското свинче. Освен всичко останало са пълни с оцветители.

Как стои въпросът с „универсалните храни“ за гризачи ? Сигурно на много от вас са им предлагали храна, която става и за хамстер , и за морско свинче, че и за зайче или джербилче… Да, има и такива храни, но всеки интелигентен човек може сам да прецени, че подобни храни са един голям боклук, който най-вероятно не покрива хранителните нужди на нито едно от изброените животни.

       ИЗБЯГВАЙТЕ храни, които съдържат:

  • царевица и всякакви нейни проиводни. Царевицата не е храна за морското свинче, може да доведе до алергии, освен това има относително високо съдържание на мазнини
  • ядки, семена, изсушени плодове, ориз, различни масла. Това включва фъцтъци, орехи, жито и др. Особено ядките съдържат висок процент протеини и мазнини.
  • животински мазнини, в това число всякакви млечни продукти – суроватки, казеин и др.
  • всякакви оцветители и подсладители (захари, в това число и мед)
  • Храните за хамстери и зайци НЕ СА подходящи за морски свинчета!

Избягвайте  т.нар. витаминени дропсчета, които също са пълни с оцветители, млечни деривативи, мазнини (над 20 % дори) и захари. Свинчето трябва да си набавя необходимото количество витамини от храната, а не от подобни продукти. Така изглежда съдържанието на едни известни дропсове:
Ingredients: Icing Sugar, Solid Palm Nut Oil, Whey Powder, Dried Skimmed Milk, Orange Powder, Granulated Sugar, Corn Starch, Yogurt Powder, Riboflavin, Lecithin, Ascorbic Acid, Vanillin.

Забележете – мляко на прах!,  отново животински продукт – суроватка (whey) , захар и т.н. и т.н….

Морските свинчета НЕ трябва да приемат животински продукти и техните производни, защото са строги „вегетарианци“ по природа!

Крекерите също са оцветени, има мед в тях, както и слънчогледови семки и други семена, които както стана ясно не са подходящи за морските свинчета.

По българските сайтове може да срещнете съвети да давате на морското свинче сварен картоф, ориз, хляб и други подобни. Аз самата съм срещала подобна информация, която е твърде погрешна. Освен това съм чувала, че някои хора хранят свинчетата си с обелки от ябълки, краставици и други зеленчуци и плодове, което също е неправилно, тъй като именно в корите са натрупва голямо количество нитрати, което може буквално да убие вашето свинче. В някои популярни български сайтове за морски свинчета пък може да срещнете как някои хора съветват да давате кучешки гранули на свинчетата, защото така си набавяли протеини. За подобни писания само ще кажа, че са пълно безумие…

Проверявайте добре това, което четете из сайтове и форуми, защото може сериозно да навреди на животното ви. Имайте предвид и че доста от нещата и сайтовете са писани от деца, в което няма нищо лошо, като изключим обаче невярната информация, която може да ви докара куп проблеми и посещения при ветеринаря.

За храненето с пресни плодове и зеленчуци и кои от тях са безопасни, препоръчителни, кои трябва да се дават по-често или по-рядко може да прочетете в другия раздел.

Advertisements

Блог в WordPress.com.