Проблеми с бременността – дистоция и токсемия

Дистоция при морските свинчета и токсемия при бременност

(статия на Petplace Veterinarians)

Затруднено раждане – Дистоция

В сферата на размножаването, морските свинчета не си приличат с другите малки бозайници. Повечето малки бозайници могат да се възпроизвеждат многократно, по всяко време на живота си, без много усложнения. При морското свинче, това не винаги е така.

Както мъжките, така и женските свинчета достигат полова зрялост около 3-4 месечна възраст. Това може да изглежда рано, но се счита, че морски свинчета, заплодени след 7-мия месец, могат да имат значителни здравословни проблеми.

По време на раждането, костите на таза трябва да могат да се разширят, за да могат бебетата да излязат. Морските свинчета са със значително голям размер при раждането си и затова могат да възникнат различни проблеми в процеса на раждане.

При свинчетата, които не са били заплождани преди 7 месечна възраст, развиващите се кости на таза ще се съединят. Това води до оформянето на един таз с нормален размер, който не е особено гъвкав. По-големи бебета, които трябва да преминат през този слят/срастнат таз могат да имат проблеми. Майката може да се затрудни, да прокърви и да не може да изкара навън плода. Ако морското свинче роди за първи път преди 7 месечна възраст, тазът му остава гъвкав през целия живот и проблемите с раждането са по-редки.

Докато бременността напредва, голямо количество хормони се отделят в организма на свинчето. Един от тях е рекласинът. Този хормон помага да се разшири тесния таз, което помага по-лесно да преминат бебетата. Под въздействието на рекласина, тазът ще се съедини, но с хрущял, вместо с кост. Това позволява бъдещото разширяване на таза при по-нататъшни бременности.  Този хормон обаче не е ефективен при таз, който вече е съединен с кост.

Ако морското свинче е заплодено за първи път след 7 месечна възраст, рискът от затруднено раждане (дистоция) е висок. Майката ще изпитва силно затруднение и може да има кървави изтечения от матката. Малките обикновено се раждат 30 минути след започване на раждането. Ако това не се случи, трябва незабавно да се посети ветеринар.

 Лечение:

Лечението на морски свинчета, които имат трудности при раждането започва с някои лекарства. Първоначално обикновено се дава Oxytocin. Този хормон ще стимулира контракциите на матката и може да помогне на майката да роди по-лесно. Ако до 30 минути не се родят малки, трябва да се направи операция. Цезарово сечение се прави под пълна упойка. Бебетата се отстраняват от утробата. Разрязаната утроба може да се затвори с резорбируем конец или другият вариант е да се премахнат яйчниците и матката /кастрация/. Въпреки цезаровото сечение, морското свинче няма да може да кърми малките нормално.

Токсемия:

Токсемията при бременността е друг проблем. Въпреки че не е ясна точната причина за този проблем, счита се, че женските свинчета с наднормено тегло при тяхното първо и второ потомство, са по-рискова група.

Симптомите на токсемия обикновено се появяват 2 седмици преди самото раждане и около 1 седмица след раждането.

Свинчетата с токсемия нямат апетит, слаби са, депресирани, некоординарини, изпитват трудност при дишане, могат да изпаднат в кома и да загинат. Счита се, че затлъстяването и стресът имат важна роля за възникването на токсемия. Рискът се намалява ако свинчето е с нормално тегло.

За съжаление много бременни свинчета не се поддават на лечение.

Превод: GuineapigsBG

Източник

Advertisements

Блог в WordPress.com.