Подуване на стомаха

ПОДУВАНЕ НА СТОМАХА /Газове/

Ако стомахът на морското свинче изглежда уголемен и раздут, възможно най-бързо посетете ветеринар! Свинчето може да има усукване на червата и/ или червата му да са пълни с газове. Подуването е силно болезнено и независимо на какво се дължи, бързо може да доведе до смърт.
Газовете при морските свинчета са много опасни и ако не се лекуват, краят може да е фатален. Избягвайте даването на голямо количество газо-образуващи храни (зеле, броколи, прясна трева и др.) Повечето хора са на ясно, че зелето и броколите  са газообразуващи, но не всички знаят, че прясната трева също води до натрупване на газове. Затова бъдете много внимателни с нея!

Някои свинчета са по-склонни към подуване от други и могат да страдат от хронично образуване на газове.

Ако свинчето ви е подуто и не можете веднага да го заведете на ветеринар, опитайте леко и на често да масажирате стомаха му с въртеливи движения по часовниковата стрелка.

Ако свинчето не пие само вода е важно да поддържате организма му  хидратиран. За тази цел може да използвате малка спринцовка /без игла/ и леко, по малки капчици да му давате вода в устата през определен интервал от време. Бъдете внимателни да не натискате рязко спринцовката с голямо количество вода. Свинчето може да се задави и проблемите ще станат повече. Подобни манипулации в къщи, извършени правилно, могат да спасят живота на свинчето, докато успеете да го заведете на ветеринар.

Прочетете тази тема от форума на guinealynx, в която една жена описва как е помогнала на свинчето си да оцелее до сутринта, за да може да го заведе на лекар. Използвала е вибрираща възглавничка.

ВАЖНО – Никога не самолекувайте! Масажите и даването на вода са само помощни средства. Подуването на стомаха и газовете при морските свинчета не изчезват от само себе си, както при хората, а са животозастрашаващи, затова не чакайте на свинчето да му  „мине“ и не отлагайте посещението при опитен ветеринар.

Advertisements

Блог в WordPress.com.