Пододерматит

Пододерматит при морските свинчета

(статия на д-р К. Накамура, специалист по морски свинчета, Лос Алтос, Калифорния)

 

 

Пододерматитът представлява инфекция на крака. Тя е често срещана и доста сериозна при морските свинчета. Най-често се причинява от твърда и мокра постеля на клетката, лоша хигиена, прекомерно затлъстяване на свинчето и липса на активност.

Най-често инфекцията се появява на долната и вътрешната част на крака, които се възпаляват и се инфектират със стафилококова бактерия (Staphylococcus aureus)

За разлика от зайците, морските свинчета нямат козина отдолу на краката, затова те нямат материал за предпазване от наранявания. Лошата хигиена създава условия за развитието на бактерии и увеличава вероятността свинчето да получи някаква инфекция. Ако свинчето ви стои на мокро и влажно, кожата на краката му ще омекне от влагата и това ще даде възможност на бактериите да нахлуят по краката.

Морските свинчета с пододерматит имат един или няколко изключително подути крака. Долната част на инфектирания крак е възпалена, раздразнена, по нея има ранични с кръв. Тези рани са много болезнени и свинчето може да започне да куца или да не стъпва въобще на крака си.

Диагноза:

  • Радиографията /рентгенът/  е много важен, за да се установи първоначалната диагноза и да се види каква е степента на инфекцията. Ако инфекцията се е разрастнала към костта (остеомиелит) , прогнозата е  лоша.
  • Взимане на бактериална култура – по този начин ветеринарят ще може да установи каква точно е патогенната бактерия, за да прецени кой антибиотик ще е най-ефективен срещу нея. Staphylococcus aureus е най-често срещаната бактерия.  Лечението с неподходящ антибиотик ще забави оздравяването и инфекцията може да се разрастне още повече.

Лечение:

  1. Хирургично премахване на излишната нездрава тъкан – В много случаи това може да е необходимо. Морските свинчета образуват голямо количество гранулираща тъкан, което може да попречи на лечението
  2. Антибиотици – орално или инжектиране. Те ще преборят инфекцията. В зависимост от  резултатите от изследванията на бактерията, антибиотикът може да бъде сменен с друг.
  3. Промяна на условията на отглеждане на свинчето – смяна на постелята. Ако свинчето е прекомерно затлъстяло трябва да се подложи на диета.

Грижи в дома и превенция:

Правилното лечение изсиква комбинация от домашна грижа и ветеринарна помощ. Антисептични кремове за мазане на крака ще помогнат да се намали инфекцията. Един или два пъти дневно, засегнатият крак може да се накисне за малко в Betadine  или Хлорексидин. Консултирайте се с ветеринар за това!

Слагането на мека превръзка на крака ще накара свинчето да се чувства по-комфортно. Слагането на мека и суха постеля в клетката също ще ускори възстановяването.

Запомнете, че оралното даване на антибиотици нарушава нормалната чревна флора на свинчетата. Пробиотици като Lactobacillus могат да се дават заедно с антибиотика, за да се предотврати това.

Последващите посещения при ветеринар са важни, за да сте сигурни, че инфектираният крак се възстановява добре. Възстановяването от пододерматит е много дълъг процес и ветеринарят трябва да го наблюдава.

Отглеждайте свинчетата си на мека и суха постеля. Хранете свинчетата си с правилното количество храна, за да избегнете затлъстяване. Ограничете приема на гранулирана храна и лакомства ако свинчето е с наднормено тегло.

Поддържайте добра хигиена на клетката. Свинчето не трябва да стои на мокро и влажно. Редовно проверявайте свинчето , включително и краката му.  Ако забележите рани или наранявания по краката, незабавно го заведете на преглед.

Превод: GuineapigsBG

Източник

Advertisements

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: