Клетка и постеля

Изберете възможно най-голямата и просторна клетка за вашето свинче.

Съветвам ви да не използвате талаш за постеля на клетката, защото талашът не абсорбира урината, стои мокър и това може да причини здравословни проблеми на свинчето, като пододерматит, инфекция на пикочните пътища

Много хора, включително и аз използват дървени пелети/гранулирана тоалетна за гризачи. Дървените пелети се продават в зоомагазините за 2 лв/кг. И тук ще ви споделя една тънкост. Същите тези пелети, които излизат толкова скъпи, закупени от зоомагазин, можете да намерите в БАУМАКС. Те са пелети за огрев, но са абсолютно същите и един чувал 15 кг. излиза само 7 лв! Същите тези чували по 15 кг. в зоомагазините излизат с надценката около 20 лв. и повече

Така изглежда чувалът,който продават в Баумакс:


Аз покривам дъното на клетката с тях. Отгоре обаче задължително трябва да има нещо, защото пелетите са твърди и не бива свинчето да лежи и спи директно върху тях. Използвам гумено килимче за баня. Те се продават на метър и са на дупки. В тази комбинация, килимчето пропуска надолу урината, която се абсорбира от пелетите. Тези пелети са най-подходящи. Използвала съм и други, има едни, които са по-тъмни и по-малки, но не абсорбират добре и отдолу започва да мухлясва.

Ето такова килимче може да си намерите почти във всеки магазин за домашни потреби, железария и в по-големите вериги.

В клетката на свинчето може да сложите всякаква импровизирана къщичка. В клетката на моите свинчета съм сложила една мека къщичка за малко коте, освен това съм им направила тунели от крачоли на стари дънки и свинчетата обожават да си стоят в тях.

Много е важно да има добра абсорбация на урина и свинчето да не спи и да не живее на мокро.

НЕ използвайте котешка тоалетна (силиконова или друг вид)! На някои чували с котешка тоалетна изрично пише да не се слагат на гризачи, но ми се е случвало от зоомагазин да ми продадат такава.

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.