Мастни кисти – личен опит

Мастните кисти не са много често срещани при свинчетата, но за нещастие трябваше да се „разправяме“ с тях цели 3 пъти.

Преди няколко години, за първи път се появи такова образувание на телцето на първото ми свинче. Ето как изглеждаше:

От дупчицата излизаше вещество, наподобяващо маргарин, със същата консистенция, само че по-светло (бяло-жълтеникаво на цвят). Всъщност това е мас, която периодично се образува и запълва кистата. Първоначално постоянно водех свинчето на ветеринар да „изпразват“ кистата, след това започнах сама да я изстисквам. Известно време след изстискването мастта пак се натрупва. С течение на времето кистата започна да става по-голяма и може понякога да се възпали (може да видите на първата снимка, че е леко червена).

Затова ветеринарите предложиха да я оперират. Операцията беше под пълна упойка и мина много добре. Конците бяха махнати след около 10-тина дни, а 1 седмица след операцията свинчето беше на антибиотик (Енрофлоксацин), за да се избегне появата на някоя инфекция. Както повечето от вас знаят, морските свинчета са много чувствителни на пълна упойка и има голям риск от нея, но моето свинче понесе много добре операцията. Малко след като напълно излезе от упойката започна да се храни и да пие вода и по нищо не личеше да е оперирана, освен по големия шев 🙂 Това разбира се се дължеше на изключителния професионализъм на ветеринарите, които извършиха операцията. По-долу няма да пропусна да им направя реклама, защото го заслужават.

Така изглеждаше шевът:

Две години по-късно отново се появи такава киста, но на друго място. Там вече прецениха, че няма нужда от операция, защото беше по-малка, а и втора операция нямаше да се отрази добре на вече възрастното ми свинче. Този път обаче кистата беше затворена, изглеждаше като бучка,  при натискане от нея не излизаше въпросната мас. Но отново си беше старата позната мастна киста.

Как я премахнахме? Може да звучи брутално, но я срязоха със скалпел без упойка. Така изтече мастта. Ако трябваше да слагат местна упойка, тя трябваше да бъде поставена на 2-3 места около самата киста. Всички знаете колко болезнено е поставянето на такава упойка и то на няколко места. Срязването със скалпел трае няколко секунди, през които разбира се свинчето сигурно много го боли, но бързо забравя какво му се е случило. 1 месец след въпросната манипулация водих свинчето през няколко дни на ветеринар, за да почистват раната, тъй като раната беше отворена. След около месец и нещо се затвори и по нищо не личеше там да е имало каквото и да е.

Година по-късно такава киста се появи и на другото ми свинче, където процедирахме по същия начин. След рязването на кистата, сама почиствах раната и тя също много бързо се затвори. В момента дори не мога да намеря къде е било мястото.

Първото ми морско свинче беше дългокосместо и предположих, че на това може да се дължи многократното появяване на такава мастна киста, но най-вероятно това няма връзка. Подобни мастни образувания се срещат и при кучета и котки и могат да бъдат огромен брой на различни места по тялото.

Мастните кисти не са опасни, могат да се оставят на животното ако не му пречат и ако не се уголемяват или възпаляват. Но при прогресиращо уголемяване или възпаление, трябва да се махнат.

И 3-те кисти на моите прасенца бяха успешно отстранени от д-р Коджабашев и д-р Пейчев от ветеринарна клиника „Коджабашев“- гр. Русе; Адрес: ул. Зайчар 11 ; Тел: 082/ 824 344

Препоръчвам тези ветеринари на всички русенци, които отглеждат морски свинчета!

Advertisements

Блог в WordPress.com.