Малоклузия

Терминът малоклузия означава нарушение на нормалното положение на зъбите един спрямо друг.

Зъбите с малоклузия са зъби, които не са износени правилно и са прекомерно порастнали.

Снимка на морско свинче, чиито мандибуларни /долни/зъби са толкова порастнали, че са притиснали езика, резултатът от което е пълна невъзможност за хранене. Източник

Много често свръх растежът на предните и задните зъби се случва едновременно, макар че може да изглежда, че само предните зъби са по-големи. Докато възможността за дъвчене се влошава, предните зъби спират да получават нормално износване. Обикновено долните кътници растат по посока към езика и понякога над него, а горните кътници растат по посока на бузите. Тези прекомерно порастнали зъби възпрепятстват нормалното дъвчене и хранене и могат да предизвикат рани и наранявания на устата.

Счита се, че понякога малоклузията може да е генетично обусловена, особено в случаите когато морски свинчета под 2 годишна възраст имат този проблем. Травма или инфекция може да нарани зъбите и да ги предразположи към неправилен начин на растеж. Болест, комбинирана с промяна в модела на хранене (намален прием на храна, по-меки храни) може да позволи на зъбите да порастнат прекомерно и това да доведе до малоклузия.

Симптоми:

 • Трудности при хранене или отказ от храна
 • Устата на свинчето може да „виси“, да е леко отворена. Тъй като устата вече не може да се затвори напълно, поради прекомерно порастналите зъби, брадичката на свинчето може да е постоянно мокра.
 • Ако докато  дъвче храна, свинчето изглежда сякаш се опитва да премахне нещо, което е заседнало в устата
 • Възможно е да има прекомерно движение на ушите при дъвчене
 • Възможно е да се опитва да дъвче само на една страна
 • Възможно е да се храни твърде бавно
 • При дъвчене част от храната да изпада от устата му
 • Опитва се да яде, взима храна, но тя пада от устата му
 • Свинчето показва интерес към храната, но не я изяжда
 • Отслабва на тегло
 • На свинчето му текат лиги

Диагноза и лечение:

В следствие на намаления прием на храна и загубата на тегло, свинчето може да развие скорбут (недостиг на витамин Ц ), което да заблуди ветеринаря ви и той да третира само това, като истинската причина за проблема, а именно малоклузия, остане незабелязана. Някои ветеринари подкъсяват само предните зъби (резците), но не подкъсяват задните (кътниците), които всъщност предизвикват най-голям проблем.

По този начин могат да бъдат видяни задните зъби на морското свинче. Имайте предвид, че подобен преглед често се прави под пълна упойка:

Снимка от Guinea Lynx, използвана с разрешение/ Photo from Guinea Lynx, used with permission

Лечение – порастналите кътници трябва да бъдат изпилени и скъсени. Това става под пълна упойка. Предните зъби също могат да се подкъсят. В много случаи, свинчето ще се нуждае от стоматологични прегледи и манипулации на всеки няколко седмици. Потърсете ветеринар, който има опит с денталните проблеми на морските свинчета.

Превръзка за брадичката (Chin-Sling) – Малоклузията често се свързва с генетична обусловеност (или понякога с болест, нараняване или инфекция), но има случаи, в които отслабването на сухожилията и мускулите могат да причинят малоклузия. Някои свинчета много добре се поддават на едно ново лечение, което включва използването на гъвкава превръзка на челюстта, която да държи челюстта в такава поза, че да даде възможност на долните и горните зъби да са в контакт. По този начин натискът и съпротивата позволяват на зъбите да се търкат един в друг и това помага на морското свинче да възвърне силата на мускулите на челюстта си. Този метод работи много добре след едно първоначално изпиляване на кътните зъби.

Снимка от Guinea Lynx, използвана с разрешение / Photo from Guinea Lynx, used with permission

ТУК може да прочетете интересна и полезна статия на Dr. Loïc Legendre за малоклузията при зайци, чинчили и морски свинчета. Статията е на английски.

Авторските права на този материал принадлежат на Lyn Zantow, Всички права запазени.
Вижте http://www.guinealynx.info/copyright.html за повече информация.
Преведено на български език с разрешение на автора на страницата.
Превод: GuineapigsBG
Източник - http://www.guinealynx.info/malocclusion.html

This article Copyright by Lyn Zantow, All Rights Reserved.
http://www.guinealynx.info/copyright.html
Translated into Bulgarian with the permission of the author.
Translated by: GuineapigsBG
Adapted from: http://www.guinealynx.info/malocclusion.html
Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.