Краста

КРАСТА при морските свинчета

Trixacarus caviae

Trixacarus caviae

Крастата е много често срещана при морските свинчета. Това са микроскопични кърлежчета, които не се виждат с просто око, те се наместват под кожата и причиняват силна болка на свинчето. Освен, че свинчето болно от краста ще се чеше непрекъснато, ще се хапе и ще му опадва козината, в много тежки случаи крастата може да причини дори припадъци.

Крастата може да доведе до фатален край ако не се лекува и достигне до най-тежките си форми. Смърт може да настъпи поради тежка дехидратация от увеличаващите се големи рани, както и ако свинчето спре да се храни заради болката и силния дискомфорт от раните. Най-сериозните и тежки  опаразитявания с тези кърлежчета се срещат при малки свинчета, както и при възрастни болни свинчета, които са подложени на стрес, лоши условия на отглеждане и др.

Ако отглеждате няколко свинчета и някое от тях има краста, третирайте и другите, защото крастата е силно заразна и дори да не показва признаци, другото свинче може също да е носител.

Крастата при морските свинчета не е заразна за хора!

Симптомите на краста включват:

  • опадване на козината
  • лющене на кожата (може да изглежда като пърхут)
  • непрекъснато чесане
  • зачервяване на кожата
  • отворени рани в резултат на непрестанното чесане и хапане

Най-използваното и ефективно средство за лечение на краста е ИВЕРМЕКТИН (Ивомек). Ивермектинът може да се дава орално, с инжекции или директно да се прилага на кожата (обикновено се използва кожата зад ушите). Необходими са 2 или повече дози Ивермектин през 7-10 дни. Ивермектинът е безопасен за бременни свинчета, но не се препоръчва за малки свинчета, които тежат по-малко от 350 грама.

Изключително важно е това лекарство да бъде дозирано правилно, за да се избегнат сериозни последици и усложнения. Неправилно дозиране на лекарства може да доведе до смърт! Заведете свинчето си при опитен ветеринар, който ще направи дозировката. Ветеринарят ви може също така да използва и други лекарства за мазане и успокояване на раните по кожата.

Друг препарат, който също има успех е Selamectin (с търговска марка Stronghold, Revolution). При него е необходимо само едно накапване веднъж месечно. Той също трябва да се дозира правилно, затова посетете ветеринар!

Избягвайте пудри за обезпаразитяване, шампоани, спрейове и т.н. , много от тях съдържат вещества, които са опасни за свинчетата.

Ивермектин е най-безопасният препарат за морски свинчета, стига да е дозиран и приложен правилно.

Ето как изглежда козината на свинчета с краста:

Снимка

Снимка

Авторските права на този материал принадлежат на Lyn Zantow, Всички права запазени.
Вижте http://www.guinealynx.info/copyright.html за повече информация.
Преведено на български език с разрешение на автора на страницата.
Превод: GuineapigsBG
Източник - http://www.guinealynx.info/mites.html

This article Copyright by Lyn Zantow, All Rights Reserved.
http://www.guinealynx.info/copyright.html
Translated into Bulgarian with the permission of the author.
Adapted from: http://www.guinealynx.info/mites.html
Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.