Кое е нормално и кое не

НОС – Носът на свинчето трябва да е чист, без изтечения, секрети, зачервявания, струпеи и др. Ако  от  носa изтичат секрети и свинчето прекалено често киха, това най-вероятно е симптом на бактериална инфекция, която изисква навременно лечение.

ОЧИ  – Очите трябва да са ясни, да няма корички, подутини по тях, да не са мътни или блуждаещи.

УШИ – Чисти. По тях не трябва да има зачервявания, корички, лющене. Често гъбичните  инфекции започват по ушите във вид на корички и лющене на кожата.

КРАКА  – По тях не трябва да има зачервявания, корички, струпеи, подутини. Ноктите трябва да се режат редовно. Внимавайте с ноктите, които се извиват и завъртат на вътре, защото могат да се забият в крака и да предизвикат възпаление или абсцес. Повече информация за рязането на ноктите.

КОЗИНА и КОЖА – По кожата не трябва да има рани, подутини, образувания, пърхут. Опадването на козина и прекомерното чесане може да се дължи на паразити, които причиняват краста, на въшки или на гъбична инфекция. Крастата при морските свинчета е много опасна и в силно напреднали стадии може да доведе до смърт. Прочетете също повече информация за въшките и гъбичките

ИЗПРАЖНЕНИЯ – Изпражненията трябва да са с еднаква форма, овални, от тъмно кафяв цвят до не много светло кафяви. Прекалено малки изпражнения или изпражнения с формата на сълза могат да бъдат знак за дехидратация или за недостатъчен прием на храна. Размекнатите изпражнения и диарията не са нормални. Диарията може да доведе до смърт, затова незабавно потърсете ветеринарно медицинска помощ ако свинчето ви има диария.

УРИНА – Урината трябва да е ясна, в нея не трябва да има кръв или песъчинки. Силно миришеща урина може да е знак за инфекция или дехидратация. Ако козината на свинчето е постоянно мокра, това може да е симптом на инфекция на пикочните пътища или някакъв друг проблем.

КОНСУМАЦИЯ НА ВОДА – Консумацията на вода е много относителна за всяко свинче, зависи от температурата, на която живее, от активността му. Ако свинчето приема прекалено много вода това може да се дължи на глад (недостатъчно хранене), диабет, проблем с бъбреците, дори на болка. Морските свинчета, които са болни или имат проблем със зъбите, може да отказват храна, но да повишат приема на вода.

ТЕГЛО  – Загубата на тегло може да е първият признак за различни болести при морските свинчета. Затова съветват да теглите свинчето си всяка седмица. Ако морското ви свинче е отслабнало със 100 или повече грама, потърсете ветеринар. Загубата на тегло при тези животни почти винаги е свързана с някакъв здравословен проблем.

ПОВЕДЕНИЕ – Всеки стопанин на морско свинче трябва да познава добре поведението на животното си, за да може да прецени кога е настъпила някаква промяна в него –  било то в активността на свинчето, в отказа му от любими храни, дори в начина, по който свинчето се движи или лежи в клетката. Ако забележите някаква промяна, особено като отказ от храна, не пропускайте да заведете свинчето си на преглед, защото може да се касае за сериозен здравословен проблем.

При правилни грижи и добро здравословно състояние, морското свинче може да живее до 7 години.

Източник

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.