Камъни в пикочния мехур

Камъните в пикoчния мехур са твърди, камъко-подобни структури, обикновено изградени от калциев карбонат, който се образува в пикочния мехур.

Камъните в бъбреците се образуват в бъбреците и уретера, но те са по-рядко срещани при морски свинчета и почти не се лекуват.

Камъните се настаняват в пикочния канал и могат напълно да блокират уринирането. Това е особено опасно за мъжките морски свинчета, защото тяхната уретра е по-тясна от тази на женските.

-> Снимка oт Guinea Lynx, използвана с разрешение / Photo from Guinea Lynx, used with permission

Симптоми:

  • Кръв в урината
  • Пищене при уриниране
  • Пищене при ходене по голяма нужда

Ако морското ви свинче не може да уринира, това е спешен случай! Веднага го заведете на ветеринар!

Морското свинче може да се напъва или изгърбва, докато се опитва да уринира или докато се изхожда по голяма нужда. Може да показва основни симптоми на болест като промяна в апетита, депресия, понижена активност. Камъните в пикочния мехур могат да предизвикат понякога толкова силна болка, че свинчето да спре да се движи. Единствените промени, които някои стопани на морски свинчета са забелязвали са тежко дишане, което най-вероятно е било симптом на болка. Така че, ако нещо не изглежда както трябва, камъни в пикочния мехур могат да се считат за вероятна причина.

Други възможни причини за описаните по-горе симптоми могат да са : инфекция на пикочните пътища, пиометра, артрит (който също се свързва с болка при уриниране или дефекация), травма на гръбнака, цистит. Ветеринарят ви може да тества за наличието на инфекция на пикочните пътища като вземе урина от свинчето (това може да стане чрез извличането й непосредствено от пикочния мехур с помощтта на игла, т.нар. цистоцентеза). Урината се проверява за бактерии или кръв.

Ветеринарят ви ще прегледа свинчето и ще палпира с ръце долната част на тялото. Но камъните не винаги могат да се усетят чрез напипване и натиск.

За да се установи дали има камъни в пикочния мехур, трябва да се направи рентген или ехограф.

Лечение:

Повечето морски свинчета не могат сами да изхвърлят камъните от пикочния си мехур и се налага хирургичното им отстраняване. Камъните, които се намират в уретрата, понякога могат да се извадят без операция ако са близо до отвора.

Ако ветеринарят няма опит с операция по премахване на камъни, потърсете такъв, който има!

Повторна поява:

Често, няколко камъни могат да се формират месеци, дори седмици след операцията, затова е важно да следите състоянието на морското си свинче. Някои стопани на морски свинчета  споделят за повторната поява на камъни 2-3 седмици след операция. Понякога в рамките на 1 седмица могат да се образуват 2,3 камъка.

Превенция:

Причината за появата на камъни в пикочния мехур не е твърде ясна. Счита се, че има значителна генетична обусловеност. Чести инфекции на пикочните пътища, неправилна диета, неадекватен прием на вода и затлъстяване също може да са рискови фактори.

Състав: Последни изследвания сочат, че  камъните в пикочния мехур при 90 % от морските свинчета са  изцяло изградени от калциев карбонат. Определен процент камъни могат да съдържат следи на калциев фосфат, струвит и оксалат. Камъни от чист калциев фосфат  или струвит са изключително редки. Ако бъде открит в тях калциев оксалат, това може да е свързано с висока на оксалат храна.

Качественото хранене е от особена важност за превенцията на камъните в пикочния мехур. Липсата на сено и пресни плодове и зеленчуци може да допринесе за появата им. Избягвайте храни с високо съдържание на калций!

Активност – по-голямата активност предполага повишен прием на вода, която пък ще помогне на свинчето да изхвърля ненужния материал. Освен това, физическата активност помага в борбата срещу затлъстяването.

Отглеждане: сухата и чиста постеля също е много важна, не позволявайте свинчето ви да лежи на мокро, подкъсявайте редовно козината около дупето особено на дългокосместите свинчета , защото тя често стои влажна и позволява нахлуването на бактерии.

За съжаление, няма сигурни и гарантирани методи на превенция и въпреки всичко изброено, тези камъни пак могат да се появят.

Авторските права на този материал принадлежат на Lyn Zantow, Всички права запазени.
Вижте http://www.guinealynx.info/copyright.html за повече информация.
Преведено на български език с разрешение на автора на страницата.
Превод: GuineapigsBG
Източник - http://www.guinealynx.info/stones.html

This article Copyright by Lyn Zantow, All Rights Reserved.
http://www.guinealynx.info/copyright.html
Translated into Bulgarian with the permission of the author.
Adapted from: http://www.guinealynx.info/stones.html
Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.