Диария

ДИАРИЯ

Диарията е много сериозен проблем, особено ако свинчето изглежда омърлушено, стои неподвижно в клетката и козината му е разрошена и бухнала. Посетете ветеринар! Черна, лошо миришеща водна диария може да е знак за много сериозен чревен проблем (бактериална инфекция; проблем от изядена развалена или мухлясала храна или сено ; и др. )
По-леките форми на диария могат да се дължат на прекомерно хранене с пресни плодове и зеленчуци, но те също изискват посещение при ветеринар. Може да се наложи да спрете даването на плодове и зеленчуци за известно време и свинчето да се храни само със сено.
Упоритата и постоянно повтаряща се диария може да се дължи на чревни колики или на гиардия .
В такива случаи ветеринарят ви може да поиска да вземе проба от изпражненията на свинчето, за да установи причината за нея.

(Източник; Преведено на български с разрешение на автора)

Някои антибиотици могат да причинят диария. Незабавно спрете даването на антибиотик, в случай, че свинчето получи диария няколко часа след приема му!

Вижте списъка с антибиотици, които са токсични за морските свинчетаВинаги се интересувайте какъв антибиотик изписват на свинчето, защото някои не добре запознати ветеринари, могат да предпишат антибиотик, който е токсичен за свинчетата.

ПРОВОКИРАНА ОТ АНТИБИОТИЦИ ЕНТЕРОТОКСИМИЯ ПРИ МОРСКИТЕ СВИНЧЕТА ( статия на Д-р К. Накамура, специалист по морски свинчета, Лос Алтос, Калифорния)

Провокираната от антибиотици ентеротоксимия е състояние, при което приемът на антибиотици води до разрушаване на нормалната чревна флора. Патогенни бактерии, напр. клостридни организми пренаселват чревния тракт и произвеждат бактериални токсини (ентероксини), които причиняват отравяне на кръвта и диария.

Морските свинчета са тревопасни животни /стриктни вегетарианци/ и имат сходен храносмилателен тракт с този на конете, зайците и чинчилите. Храносмилателният им тракт е така устроен  да подпомага разграждането на храната и да смила растителния материал.  Повечето видове бозайници нямат в организма си необходимите храносмилателни ензими, които са нужни за да се разгради целулозата, която пък е основният сткруктурен изграждащ блок на растителния материал.

За да постигнат това, морските свинчета имат един орган, който се нарича сляпо черво /цекум/. Сляпото черво е структува, еквивалентна на човешкия апендикс, с разликата обаче, че при морските свинчета цекумът е по-голям.  Цекумът действа като орган на съхранение, който осигурява време на бактериите, храносмилателните ензими и поетата храна да се смесят и да разградят трудната целулоза. Периодично, сляпото черво изпразва този микс в храносмилателния тракт, където могат да се абсорбират всички хранителни вещества. Някои вещества (като Витамин Б) не се абсорбират, докато не преминат на следващото ниво. Това става чрез копрофагията (яденето на собствени изпражнения). Копрофагията е нормална и важна за морските свинчета.

Бактериите са много важни за правилното функциониране на храносмилателния тракт. Тези бактерии живеят в него в симбиоза. Всякакъв дисбаланс в нормалната чревна флора може да има лоши последици.

Често се налага използването на антибиотици за лечение на различни инфекции при морските свинчета. Функцията им е да унищожат патогенните бактерии и да спрат тяхното възпроизвеждане. Поради начина, по който действат, всеки антибиотик има различен спектър и обхват на различни видове бактерии, на които ще подейства. Използването на антибиотици може да е опасно, защото могат да унищожат нормалната чревна флора и по този начин да позволи на патогенните бактерии да продължат да виреят там, където са. Резултатът от това е състоянието ентеротоксимия.

Обикновено клиничните признаци на ентеротоксимията започват от 6 до 48 часа след приема на определен антибиотик. Най-честите групи антибиотици, които водят до ентеротоксимия са : Пеницилиновите (Амоксицилин, Ампицилин), Линкозамиди (Линкомицин, Клиндамицин), Аминогликозиди (Гентоцин, Амикацин), Макролиди (Еритромицин)  и понякога Тетрациклини и Цефалоспорини (Цефалексин).

Симптомите на ентеротоксимия включват:

 • Диария
 • Летаргия
 • Анорексия /липса на апетит, отказ от храна/
 • Бълбукане от стомаха
 • Хипотермия /ниска телесна температура/
 • Слабост
 • Дехидратация
 • Отпуснатост, апатия

Морските свинчета обикновено загиват заради интоксикация (токсини в кръвта) и поради упоритата диария, която е предизвикала дехидратация на организма и електролитен дисбаланс, в следствие на който органите спират да функционират. Също така, поради разрушаване на нормалната чревна флора, бактериите започват да нахлуват в кръвта на свинчето и причиняват септицемия (инфекция на целия организъм). Прогнозата е много лоша. Това е много сериозно състояние и повечето морски свинчета умират, въпреки приложеното лечение.

Диагноза:

Ветеринарят ви би трябвало да направи следните изследвания, за да постави диагнозата ентеротоксимия.

 • Микроскопско изследване на фекалиите. По този начин може да се установи наличието на клостридни организми.
 • Кръвен тест

Лечение:

 • Течностите са основата на лечението. Тежката диария води до загубата на голямо количество течности и електролити. Тежка дехидратация води до понижаване на кръвното налягане, което намалява кръвопотока към всички важни органи и това допринася за хипотермия и шок. Хидратирането на организма може да стане подкожно, но много пациенти са твърде изнемощяли, за да  могат да абсорбират бързо дадените течности. По-успешен начин за даване на течности е интравенозният (директно в кръвоносния съд) или поставянето на катетър директно в костта.
 • Топлината също е много важна. Болните свинчета често изразходват много енергия, за да се справят с инфекцията, опитвайки се да останат живи. Осигуряването на телесна топлина ще намали количеството на енергия, което е нужно за да поддържат сами телесната си температура.
 • Антибиотиците са много противоречиви. Те са причината този проблем да се появи, но в същото време пък могат да помогнат да се намали броя на клостридиалните организми , които произвеждат токсините.
 • Аналгетици (болкоуспокояващи). Те могат да помогнат да се намали стомашния дискомфорт. Гастроентеритът води до образуването на газове и издуване на червата. Болката от това кара свинчетата да станат летаргични и да отказват прием на храна. Липсата на поета храна и липсата на активност причинява Илеус (забавяне,застой или усукване на стомашно-чревния тракт) , което пък позволява увеличено абсорбиране на токсините в организма. Banamine е добро нестероидно противовъзпалително лекарство, което е ефективно при стомашно-чревни болки. Butorphanol, Buprenorphine също често се използват.
 • Пробиотици. Могат да се дават орално или ректално (чрез клизма), за да осигурят добра среда за нормалната стомашно-чревна флора. Съществува известно противоречие до колко това помага, но тъй като няма да навреди, често се използва като спомагателно средство.
 • При тежът ентерит, нормалната чревна флора, може да бъде заменена с даването на нормално изпражнение от друго здраво морско свинче. Този процес се нарича Transfaunation. Не е сигурно колко от полезните бактерии оцеляват и достигат до чревния тракт, тъй като голяма част от тях се унищожават от киселините в стомаха. Но ако някои от тях са оцелели, това ще помогне да се възстанови нормалната популация на бактериите.
 • Cholestyramin  е лекарство, което помага за справянето с ентеро токсините и може да помогне при тежки случаи на ентеротоксимия.
 • Храната е от особена важност в тези случаи. Когато са достатъчно стабилни, на болните свинчета трябва да им бъдат дадени пресни плодове и зеленчуци. Ако откажат, трябва изкуствено да се захранят със смляна храна в спринцовка. Може да се смели микс от гранулите им или да им се дава бебешко зеленчуково пюре.

Грижи в къщи:

Когато свинчето е стабилизирано от ветеринарите и го приберете вече в къщи, е важно да спазвате инструкциите, които ви е дал вашият ветеринар. Добрата хигиена е много важна, защото морското свинче ще е предразположено към различни кожни инфекции от диарията. Важно е да поддържате дупетата им чисти и сухи. Хранете ги само със сено и много малко гранулирана храна. Без лакомства. Това ще стабилизира стомашно-чревната им флора.

Превантивни грижи:

Бъдете внимателни дали посещавате ветеринари, които са запознати с морските свинчета и при различни заболявания ще им бъдат предписвани безопасните за тях антибиотици. Пробиотици могат да бъдат давани едновременно с приема на антибиотици. Докато свинчето е на антибиотик, избягвайте резки промени в храната му, тъй като всякакви промени могат да нарушат нормалната стомашно-чревна флора.

Dr. Curt Nakamura

Източник

Превод: GuineapigsBG

Моля, използването на  материала да става с линк към тази страница!

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.