Рак

Рак при морските свинчета

(статия на Dr. Dawn Ruben)

За съжаление, раковите образувания могат да се появят при морските свинчета, така както могат да се появят при всички животни и хора.

Лимфосарком

Това е най-често срещаният вид тумор при морските свинчета. Счита се, че това е рак, който  възниква от кръвта и се причинява от ретровирус. Морските свинчета с този вид тумор често имат уголемени лимфни възли по врата и изглеждат мръсни и мърляви. С развитието на болестта и други лимфни възли се уголемяват. Черният дроб и/или далакът също могат да са уголемени. Лимфосаркомът причинява левкемия при някои морски свинчета.

Лимфосаркомът се диагностицира чрез изследване на лимфните възли и биопсия. Животните с левкемия имат много висок брой на бели кръвни клетки. Засегнатите животни имат лоша прогноза и рядко се повлияват от лечение. Могат да се приложат високи дози от стероидът prednisone. За съжаление повечето морски свинчета се влошават за 2-5 седмици и или загиват, или биват евтаназирани от стопаните си.

Рак на белия дроб

Ракът често се разделя на такъв, който възниква от кръвта, и такъв който не. Ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак при морски свинчета, който не възниква от кръвта. Най-често причината за него е доброкачественият тумор аденом. Тъй като аденомът е доброкачествен, той не се разпространява из тялото, но въпреки това може да е животозастрашаващ. Този тумор най-често се появява по краищата на дробовете и бързо нахлува в белодробната тъкан. Докато бъде открит, значителна част от белодробната тъкан вече е разрушена и морското свинче се бори, за да може да диша. В този момент, твърде малко може да бъде направено.

Причината тази болест често да не може да се лекува е, че хората рядко отиват да правят на своите здрави, възрастни свинчета рутинни прегледи на рентген или ехограф. Ако бъде направен рентген и се открие малко образувание на дроба, е възможна операция за отстраняването му. Това премахва рака и се счита, че свинчето е излекувано. Ако обаче болестта се установи след като голяма част от белодробната тъкан е превзета от тумора, хирургичното отстраняване не е възможно.

В редки случаи се диагностицира злокачествен аденокарцином – агресивни тумори, които се разпространяват из цялото тяло и не подлежат на лечение.

 Тумор на млечната жлеза

Не често срещан, най-вече може да бъде открит при възрастни морски свинчета, като изключително рядко, почти никога не може да се образува при свинчета под 3 години.

Морското свинче има 2 гърди, които са разположени между задните крака. Често туморите се развиват само на едната гърда и обикновено са доброкачествени фиброаденоми. Те не се разпространяват из тялото и обикновено хирургичното им отстраняване води до излекуване. В около 30 % от случаите, туморът е злокачествен аденокарцином, който се разпространява из поразената гърда, но рядко до други части на тялото, затова обикновено хирургичното му премахване също води до излекуване.

Рак на кожата

Морските свинчета са предразположени също така към определени тумори по кожата. Най-често срещаният е тумор на базалните клетки, който често се открива отзад на кожата на задните крака. Той представлява бавно растящ тумор, който обикновено е овален и здраво прикрепен към кожата. С течение на времето, туморът може да добие вид на отворена рана, от която изтича плътна гной. Когато достигне тази фаза, туморът може да се инфектира.

Лечението е хирургично отстраняване, преди да се появи отворената рана. Това обикновено води до излекуване, тъй като този вид тумор няма тенденция да се разпространява, а повторната му поява е рядкост. Може да има генетична предразположеност към този вид тумор.

Рак на костта

Остеосарком – рядко се среща при морските свинчета. От всички видове рак при тях, той представлява само 1 %. Болните свинчета често имат болезнени подутини на костите на краката. Най-доброто лечение е ампутация на костта, но излекуването е рядкост, тъй като остеосаркомът е силно злокачествен и бързо метастазира. Изключителна рядкост е наличието му при морско свинче под 1 годишна възраст.

Рак на пикочния мехур, рак на матката

Ракът на пикочния мехур и този на матката са рядкост при морските свинчета. Най-честите симптоми, свързани с тези видове рак е кървава урина. При наличието на някой от двата, лечението обикновено включва храненето на животното с храни, богати на желязо и витамини от група Б, тъй като това ще помогне на свинчето да се закрепи ако развие анемия от кръвозагубата. Ако ракът е в напреднала степен и кръвозагубата е силна, обикновено предлагат свинчето да бъде евтаназирано.

Превод: GuineapigsBG

Източник

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.