Абсцеси

Абсцеси при морските свинчета

(статия на Dr. Branson Ritchie,  професор по медицина на малки животни, University of Georgia, USA)

Абсцесът представлява локализирано натрупване на гной в кухина, формирана от разпадането на клетки. Абсцесът се образува когато инфектиращи фактори като бактерии, гъбички, паразити или чужди тела (трески, парченца и др.) се настанят или забият в тъканта и причинят упорит възпалителен отговор. Като част от защитните механизми на организма, имунната система стимулира производството на клетки и секреции, които се опитват да унищожат нахлулите организми или чуждите тела. Образува се една „стена“ от фибрин, който определя границите на абсцеса.

Абсцесите обикновено са пълни с кремообразен материал (който може да е бял, жълт, сив или кафяв на цвят)– гной и могат да се появят по всяка част на тялото – по кожата, мускул, стена от кръвоносни съдове, черен дроб, бял дроб, сърце, мозък. Гнойта е се образува от опита на тялото да втечни или да премахне умиращите или умрелите клетки. Някои абсцеси могат да съдържат кръв или да са черни на цвят (в резултат на изродените кръвни клетки).

Кисти, тумори, хематоми, рани и грануломи могат да причинят подутини, които приличат на абсцес.

При морските свинчета бактериите, които се наблюдават при абсцеси са : E. coli, Corynebacterium, Pasteurella, Staphylococcus, Actinobacter, Klebsiella, Streptococcus и Mycobacterium avium

Всяко чуждо тяло, бактерия, гъбички или паразит, които могат да инцестират като част от жизнения си цикъл, може да предизвика абсцес. Клиничните изменения зависят от локализацията на абсцеса.

Абсцесите по кожата или се енкапсулират и бавно се разпадат, мигрират вътрешно, което може да доведе до сепсис и смърт; или мигрират външно, позволявайки на тялото да образува гной.

Абсцесите по вътрешните тъкани се енкапсулират и бавно се разпадат и се спукват. Когато се спукат, имунната система или почиства изпуснатите остатъци от абсцеса, или тези материали могат да доведат до смъртоносен сепсис. Инфекции, които се намират в средното или вътрешното ухо, корените на зъбите, костите, сърцето, дробовете или носните синуси могат да се разпространят и да предизвикат формирането на абсцес в мозъка, което е изключително опасно.

Абсцеси по кожата, тъканта около очите или около устата се разпознават чрез наличното подуване, зачервяване, горещина на мястото, фокално раздразнение и болка. По-дълбок абсцес може да се наблюдава при морски свинчета, които силно чешат  мястото. Внезапното навлажняване на козината с плътно, кремообразно изтечение може да е знак, че дълбок абсцес наскоро се е спукал. Ако забележите това, незабавно потърсете ветеринарно-медицинска помощ, за да може да третира дълбоката увреда на тъканта, както и да премахне инфектиращия материал в тъканите.

Абсцеси около устата често се свързват с проблем със зъбите. Това предизвиква засилено отделяне на слюнка и упорит лош дъх на свинчето. Абсцесите в дъното на устата могат да попречат на преглъщането и дишането!

Абсцеси, свързани с патогенни бактерии или гъбички могат да са животозастрашаващи ако не се третират правилно и незабавно. Ако тялото не може успешно да се справи с изолирането на инфекциозно средство, тогава мястото на една упорита бактериална или гъбична инфекция може да се превърне в център за производството на милиони инфектиращи микроорганизми (или голямо количество токсини от тях) , които могат да навлязат в кръвта и да разпространят инфекцията по всички органи, което ще причини смърт.

Незабавно потърсете ветеринарна помощ ако забележите образувание, бучка, която внезапно изчезне и морското свинче стане летаргично и апатично.  Това може да е знак, че абсцесът се е спукал и токсичният материал от него е достигнал до кръвта.

При добре капсулирани и оградени абсцеси, морското свинче може да изглежда клинично нормално, без промени в поведението, състоянието и изменения на кръвната картина. Ако абсцесът изпуска количества изродени клетки в кръвта, тогава пациентът може да изглежда сякаш го втриса, да е апатичен.

За какво да наблюдаваме :

 • Подуване
 • Зачервяване
 • Симптоми на локално раздразнение или болка
 • Места, които свинчето силно чеше
 • Изтечения,секрети, влажни места по козината
 • Твърдо или меко болезнено образувание
 • Прекомерно отделяне на слюнка
 • Подутини в областта на лицето
 • Летаргия
 • Липса на апетит
 • Загуба на тегло

 Как се поставя диагноза:

 • Преглед при ветеринар
 • Пълна кръвна картина
 • Кръвни биохимични изследвания
 • Цитология (броене на клетки под микроскоп)
 • Биопсия или изследване под микроскоп на засегната тъкан
 • Посявка
 • Радиография /рентген/
 • Ултразвук /ехограф/

 Лечение:

 1. Най-често се прави хирургично премахване на засегнатата тъкан или хирургично отваряне на абсцеса. Често, засегнатото място се промива с физиологичен разтвор или с антибактериален препарат, които убиват или подтискат нарастването на микроорганизмите. Допълнителното лечение може да включва:

– Локални антибактериални препарати

– Течности и поддържащо захранване на морското свинче

Грижи в къщи и превенция:

Дръжте остри предмети далеч от морското свинче и поддържайте клетката му чиста и хигиенична. Избягвайте контакт на морски свинчета с други животни, което може да доведе до ухапвания или надрасквания с нокти.

За да избегнете животозастрашаващото състояние пододерматит (инфекция на крака), уверете се, че свинчето ви не е затлъстяло, поддържайте клетката му суха и чиста и използвайте по-мек материал за постеля. Не давайте на свинчето да дъвче остри или влакнести предмети, които могат да порежат венците му или вътрешността на устата, както и да направят сериозни рани вътре в нея.

Ако свинчето е надраскано или порязано с нещо , заведете го на ветеринар възможно най-скоро, за да може раната да бъде почистена и лекувана правилно.

Превод : GuineapigsBG

Източник

Advertisements

Блог в WordPress.com.