Безопасни антибиотици

Следните антибиотици са най-често използваните за лечение на различни проблеми при морските свинчета. Повечето се изписват за орален прием, но някои могат да се инжектират подкожно или мускулно.

  •   Bactrim
  •   Baytril (Enrofloxacin)
  •   Chloramphenicol
  •   Doxycycline (Vibramicyn, Vibravet)

 

Bactrim – (trimethoprim sulfa,  SMZ-TMP,  sulfamethoxazole trimethoprim, Tribrissen, Septra)

Орална дозировка – 30 мг/кг на 12 часа, общо 60 мг/кг за 24 часа

Често се изписва за инфекции на пикочните пътища, инфекции на ухото, белодробни инфекции. Убива следните бактерии – P. carnii, E. coli, Enterobacter, Klebsiella, Streptococcus, Staphylococcus, Pseudomonas cepacia, Pasturella, Clostridia, Proteus, Salmonella, Shigella, Brucella

Повече информация за този антибиотик (на английски)

 

Baytril (Enrofloxacin) 

Орална дозировка – 2.5-10 мг/кг на 12 часа

Baytril (Enrofloxacin) е често използван антибиотик за третирането на бактериални инфекции при морски свинчета. Убива бактериите  E. coli, K. pneumoniae, P. mirabilis, S. aureus.  При орален прием обикновено повлиява апетита на свинчето. Baytril трябва да се дава само на порастнали, големи морски свинчета, защото се счита, че може да повлияе нормалното развитие на едно малко свинче (най-вече при дългосрочен прием). Добра алтернатива за малки свинчета е Bactrim.

 

Chloramphenicol

Орална дозировка – 50 мг/кг на 12 часа

Убива бактериите H. influenzae, S. typhi, Rickettsia, Neisseria, Mycoplasma, която причинява белодробни инфекции

 

Doxycycline

Орална дозировка – 5 мг/кг на 12 часа

Широкоспектърен антибиотик. Действа срещу Staphylococcus spp, Streptococcus spp, E. coli, Pasteurella spp, Haemophilus spp, Clostridia spp, Listeria spp, Bacteroides spp, Bordetella spp, Klebsiella spp и други бактериални организми.

Избягвайте използването му при бременни животни в последните 3 седмици на бременността, както и при новородени животни през първия им един месец от живота.

 

ВАЖНО: Ако по време на приема на антибиотик забележите, че свинчето ви получи диария, стане летаргично или намалее апетита му, това може да е сигнал, че то има непоносимост към този антибиотик или че инфекцията е резистентна към него. Ако свинчето продължи да приема този  антибиотик, резултатът може да е фатален.

Ако забележите някои от тези симптоми незабавно се свържете с вашия ветеринар, може да се наложи смяна на антибиотика.

За да се определи най-точно кой антибиотик ще е най-подходящ, трябва да се вземе посявка. Това може да е особено полезно, когато се лекуват абсцеси или инфекции с повече от една налични бактерии, което изисква третирането с няколко антибиотика. При респираторна бактериална инфекция често няма време за посявка, затова се изписва някой широкоспектърен антибиотик с надеждата, че ще бъде ефикасен. Обикновено след 2-3 дни прием, ако антибиотикът е правилен и подходящ, трябва да видите първите признаци на подобрение на състоянието на морското свинче. Много важно е, че по време на приема, свинчето не трябва да влошава състоянието си.

Ако свинчето не се повлиява от антибиотика, той трябва да бъде сменен, тъй като инфекцията може да е резистентна кън него.

Препоръчително е едновременно да давате и пробиотици, за да не се нарушава нормалната чревна флора, което както разбрахме вече, е много опасно при морските свинчета.

 

Авторските права на този материал принадлежат на Lyn Zantow, Всички права запазени.
Вижте http://www.guinealynx.info/copyright.html за повече информация.
Преведено на български език с разрешение на автора на страницата.
Превод: GuineapigsBG
Източник - http://www.guinealynx.info/antibiotics.html

This article Copyright by Lyn Zantow, All Rights Reserved.
http://www.guinealynx.info/copyright.html
Translated into Bulgarian with the permission of the author.
Adapted from: http://www.guinealynx.info/antibiotics.html

Блог в WordPress.com.